Psychotherapie

Psychotherapeuten zijn psychologen of psychiaters die verder zijn gespecialiseerd in gesprekstechnieken. De verzamelnaam voor deze gesprekstherapie├źn is psychotherapie.

Bij psychotherapie worden elementen toegepast die aansluiten bij de belevingswereld en klachten van de cli├źnt. Toch wordt hoofdzakelijk gewerkt met interventies uit de cognitieve gedragstherapie.

Niet alleen psychotherapeuten mogen gesprekstherapie geven in Nederland. Meestal wordt er een opdeling gemaakt in kortdurende psychologische interventies en langer durende psychologische interventies. De kortdurende therapie duurt in het algemeen maximaal twaalf sessies, terwijl voor langer durende therapie soms wel jaren worden uitgetrokken.

De langer durende therapie wordt door de psychotherapeut gegeven, na doorverwijzing (huisarts of psychiater). Kortdurende therapie wordt gegeven door de Eerstelijns psycholoog/GZ psycholoog. Een verwijzing van de huisarts is ook hierbij nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Bij diverse aandoeningen wordt een combinatie van medicatie en gesprekstherapie aanbevolen (bijvoorbeeld bij depressie). Voor doorverwijzing naar Hersencentrum Amsterdam of Alkmaar raden we u aan om contact op te nemen met uw huisarts.

psychotherapie Amsterdam
psychotherapie Alkmaar